website
Ai transport GRATUIT la comenzi de peste 449 RON 🚚

Plante ușor de îngrijit vs Plante pretențioase

Plante ușor de îngrijit vs Plante pretențioase

Cea mai des întâlnită întrebare cu care se confruntă un plant parent este  ‘Oare se întreține ușor această plantă?’. Probabil şi tu te întrebi asta chiar acum dacă eşti în căutarea unei noi plante. 

Când vine vorba despre plante uşor de întreţinut sau nu, trebuie să reflectăm puţin asupra stilului nostru de viaţă, după care să luăm în considerare câteva criterii ce vor fi discutate pe larg mai jos.

În funcție de gradul de intervenție și atenție, plantele mai pretențioase au nevoi mai complexe și necesită mai multă atenție, grijă și răbdare în comparație cu plantele ușor de întreținut.

 

Ce să iei în considerare când alegi o plantă de interior:

1. Nevoia de apă

Unele plante pot fi ușor afectate de stresul cauzat atât de udarea în exces, cât și de lipsa apei. Plante sensibile atât la udare excesivă, cât și la lipsa apei sunt speciile de Calathea, Maranta, Fittonia şi Orhideele. Ferigile sunt de asemenea sensibile și se pot usca rapid dacă stau o perioadă mai lungă de timp fără apă.

2. Sensibilitatea la săruri

Apa de la robinet conține în diverse proporții minerale dizolvate și săruri de fluor sau clor. Plantele pot fi afectate de acești compuși regăsiți în apă și vor arăta semne de îmbolnăvire. Printre plantele sensibile la săruri se numără  Orhideele, Spider plant, Ficus lyrata, Prayer plants (Calathea, Maranta, Stromanthe).

Pentru a evita apa de la robinet, îți recomandăm să folosești fie apă filtrată, la temperatura camerei, fie apă de la robinet, dar lăsată peste noapte într-o sticlă fără dop, astfel se vor mai duce din sărurile grele pe care le conține apa.

3. Schimbări drastice de temperatură

Plantele care provin din medii naturale cu un climat constant pot fi sensibile la schimbările sezoniere de temperatură. Exemple de schimbări de temperatură pe care ar trebui să le evităm: pe timp de vară - nu expuneți plantele în direcția aerului condiționat, nu le va plăcea acest lucru. De asemenea, pe timp de iarnă, nu lăsați plantele lângă o fereastră care se deschide constant și prin care intră aerul rece.

Printre ele se numără Calathea, Orhideele, Ficus lyrata, Scindapsus aureus.

4. Umiditate

În funcție de zona de proveniență, plantele pot avea nevoie crescută de umiditate sau, dimpotrivă, foarte redusă. Printre plantele cu o necesitate mai mare de umiditate se numără: Calathea, Orhideele, Ficus lyrata, Spider Plant, Anthurium, Alocasia, Monstera, speciile de ferigi.

Pro tip: Dacă ai condițiile potrivite de lumină în baie, poți să îți amplasezi plantele mai pretențioase acolo, unde se pot bucura de o umiditate constantă, astfel îți vei ușura și ție munca.

În comparație, plantele care au nevoie de un mediu mai uscat sunt: suculentele, cactușii, Snake plants, Scindapsus aureus, Zz plant.

5. Atragerea prafului

Praful are un efect negativ asupra tuturor plantelor deoarece blochează porii frunzei și încetinește procesul de fotosinteză prin schimbul de gaze deficitar. Totuși, unele plante sunt mai sensibile la praf decât altele: Ficus lyrata, Strelitzia, Calathea, Monstera,Spider plant și Philodendron. Aceste plante au nevoie de o curățare regulată a foliajului.

Plantele cu frunze late, precum Philodendron sau Strelitzia se vor curăța cel mai ușor cu ajutorul unei cârpe umede din microfibră, pe când plantele cu frunze mai subțiri, mărunte, precum palmierii le vei curăța mai ușor de praf făcându-le un duș o dată la câteva săptămâni.

6. Sensibilitate la dăunători și boli

Praful, umiditatea crescută și lipsa ventilației pot contribui la apariția dăunătorilor precum afide, acarieni (păienjeni), sau boli precum rugina sau putrezirea rădăcinilor.

Pentru a le menține sănătoase îți recomandăm să le verifici frunzele constant și să le faci un tratament preventiv cu un produs natural, o dată la câteva săptămâni cu Ulei de Neem.

În general semnele care ne indică că planta suferă de un atac de dăunători sunt apariția petelor pe frunzele noi sau uscarea marginilor frunzelor acestora. Un alt semn ar fi căderea subită a frunzelor, decolorări ale frunzelor (dăunătorii se hrănesc cu clorofila din frunze și lasă în urma lor frunzele plantelor decolorate).

Poți afla mai multe informații legate de cum poți depista și combate dăunătorii de pe plantele tale de interior aici.

 

Alte plante cu necesități speciale de îngrijire

1. Plantele variegate

O alta categorie de plante ce necesită o îngrijire mai riguroasă sunt varietățile de Monstera: Monstera Thai Constellation şi Monstera Variegata. Acestea prezintă anumite mutații genetice ce duc la lipsa clorofilei pe anumite secțiuni ale foliajului, de unde și variegaţiile uimitoare.

Acestea sunt mult mai sensibile la lumina directă a soarelui, așa că trebuie să te asiguri că primesc suficientă lumină, dar indirectă. La fel ca speciile de Monstera, acestea necesită o umiditate crescută, însă mare atenție la supraudare, le poate afecta ireversibil.

2. Plantele suculente - sensibile la udarea excesivă

Plantele care natural rezistă fără apă perioade lungi de timp sunt susceptibile la putrezirea rădăcinilor în cazul în care sunt udate în exces. Următoarele plante pot întâmpina această problemă, chiar dacă ele sunt încadrate în categoria plantelor ușor de îngrijit: plantele tip suculente, Snake plant, ZZ plant.

3. Plantele carnivore

Majoritatea plantelor au nevoie de un pH neutru. Însă, plantele carnivore sunt mai pretențioase în acest sens, preferând un pH mai acid (4.5-5.5), sărac în nutrienți, datorită faptului că își iau mineralele și aminoacizii din insectele pe care le digeră. În cazul în care ai o plantă carnivoră, asigură-te că le creezi un mediu acid printr-un amestec de turbă și nisip și nu folosești fertilizatoare.

Planta

Sensibilitatea la udare

Sensibilitatea la saruri

Sensibilitate la schimbari de temperatura

Sensibilitatea la umiditate

Sensibilitatea la daunatori si boli

Sensibilitate la praf

Calathea

🌱🌱🌱

🌱

🌱🌱

🌱🌱🌱

🌱🌱

🌱🌱🌱

Orhidee

🌱🌱🌱

🌱🌱🌱

🌱🌱🌱

🌱🌱🌱

🌱🌱🌱

Ficus Lyrata

🌱

🌱

🌱

🌱🌱🌱

Spider plant

🌱🌱🌱

🌱

🌱

🌱

Monstera

🌱

🌱🌱

🌱🌱

Scindapsus aureus

🌱

🌱

🌱

Anthurium

🌱🌱

Alocasia

🌱🌱

Maranatha

🌱



Dacă eşti începător în lumea plantelor și ești în căutare de plante ușor de întretinut, atunci te poţi ghida după plante ce prezintă toleranţă şi adaptabilitate la diferite expuneri de lumină, ce nu au o nevoie constantă de apă, iar lipsa ei pe o perioadă scurtă nu le afectează semnificativ.

Alte criterii mai sunt cele precum susceptibilitatea redusă la dăunători şi boli, şi o rezilienţă crescută la efecte.

Exemple de astfel de plante sunt: speciile de Rhipsalis, Scindapsus (Photos), Philodendron, Snake plants, ZZ plants (Zamioculcas), Ficus elastica, speciile de Euphorbia.





Nota comanda
Cod de reducere

Ambalare cadou pentru 9,99 lei

Ce te-ar interesa?


Căutări populare:  child & pet friendly  plante usor de ingrijit  plante rare  plante mici  

Primesti 10% discount

La prima comanda daca te abonezi la newsletter.

Nu rata, oferta este limitata!