website
🚚 Ai transport GRATUIT la comenzi de peste 449 RON

Cum avem grijă de Ficus lyrata

Cum avem grijă de Ficus lyrata

Ficus lyrata sau smochinul este o plantă statement pe care ne-o dorim cu toții să o avem în casă. Totuși, am observat că există o oarecare frică în alegerea acestei plante deoarece pare a fi mai greu de îngrijit și mai sensibilă decât alte plante de interior. Vrem să te asigurăm că acest lucru nu este adevărat, cu o îngrijire corespunzătoare, această plantă va prospera în spațiul tău. 

Dar hai mai întâi să descoperim originea acesteia, un scurt istoric și să aflăm împreună nevoile acestei plante + tips-uri utile de îngrijire.

 

Scurt istoric

Ficus lyrata își are originile în Africa de Vest, iar în zilele noastre este foarte răspândit în zona Mediteraneană. Alte varietăți din familia Ficusului, precum smochinul, Ficus Amstel King, Ficus Audrey sau Ficus Elastica, au origini variate, începând cu Asia, Europa, Africa și America.

Această răspândire largă a făcut ca ficusul, în special smochinul, să fie un simbol puternic al vieții, fertilității și înțelepciunii în aproape toate culturile. În Ortodoxism, Adam și Eva sunt reprezentați biblic alături de frunzele smochinului, în Budism, Buddha atinge iluminarea sub un smochin, iar în Hinduism numeroase zeități sunt reprezentate de diferite părți ale copacului de smochin.

Numele și-i l-a căpătat datorită formei frunzei, asemănătoare cu o liră. Tot pentru aspectul său, Ficus Lyrata este extrem de apreciat în designul interior pentru forma sa sculpturală și frunzele mari și lucioase, fiind adesea prezentat în revistele de decor și preferat de designerii de interior pentru capacitatea sa de a înfrumuseța și revitaliza spațiile moderne​.

 

Cum îngrijim planta de Ficus lyrata?

1. Lumină

Ficus lyrata are nevoie de multă lumină naturală pentru a prospera. Nu trebuie plasat în lumina directă a soarelui mai mult de câteva ore pe zi, dar cel mai bine este să te asiguri că îl plasezi într-un loc cu lumină indirectă, undeva în apropierea ferestrei.

O expunere sudică sau vestică sunt de preferat, dar poate sta amplasat și într-un spațiu cu expunere estică.

2. Udare

Când vine vorba de udare, este extrem de important să ai răbdare și să nu te grăbești să îi pui apă prea des, în special dacă pământul de la suprafață se simte umed la atingere. Ficusul are nevoie ca pământul să se usuce aproape de tot între udări, altfel riști să-l uzi excesiv.

3. Umiditate

Referitor la umiditate, preferă o umiditate mai crescută. De aceea, îți recomandăm ca cel puțin o dată pe săptămână să-l pulverizezi cu apă sau să folosești un umidificator de cameră în special pe perioada iernii, când aerul devine foarte uscat în casele noastre.

Fiind foarte susceptibil la captarea particulelor de praf pe suprafața foliajului, recomandăm să îi ștergi frunzele de praf cu o mănuși din microfibră sau o cârpă din microfibră o dată pe săptămână.

 

Semne care indică o problemă la Ficus

Dar hai sa vedem de ce se face atâta zarvă în jurul acestei plante și care ar fi greșelile pe care le facem și cum să le evităm.

Dacă este supus unor șocuri precum supraudarea (udare excesivă), udarea prea puțină, lumină insuficientă sau șocurile termice, atunci Ficusul îți va arăta acest lucru prin căderea frunzelor de la baza plantei,.

Supraudarea este printre cele mai comune probleme care poate apărea la Ficus. Dacă ești genul de persoană care pune mai multă apă la plante sau din prea multă iubire pentru ele, tinzi să le uzi prea des, atunci este foarte probabil ca Ficusul tău să înceapă să renunțe la frunzele de la bază încet și sigur și să îi apară pete maronii în mijlocul frunzelor.

Ca să te asiguri ca nu ai pus prea multă apă, verifică în ghiveciul decorativ sau în farfurie să nu fi rămas apă după udare. Dacă a rămas, atunci îți recomandăm să o elimini.

Udarea deficitară are ca simptome maronirea marginilor frunzelor, acestea devin uscate, iar frunzele de la bază încep să cadă.

Șocurile de temperatură cauzează și ele stres plantelor tale. Evită amplasarea Ficusului în bătaia aerului condiționat sau în apropierea caloriferului, deoarece acestea reprezintă un stres pentru plantă.

Dacă este supraudat, îți va arăta destul de repede că nu îi place acest lucru. La fel și când vine vorba de șocuri de temperatură. Este puțin dramatic, fiind foarte vocal despre nemulțumirile lui. Dacă observi că începe să-și piardă frunzele de la bază, cel mai probabil te confrunți cu una dintre următoarele situații: udare excesivă, udare prea puțină, lumină insuficientă sau șoc termic.

În oricare dintre aceste cazuri, îți recomandăm să rămâi calm și să diagnostichezi corespunzător Ficusul tău, acesta este cel mai important pas. Dacă consideri că întâmpini dificultăți, ne poți contacta oricând pentru îndrumare.

 

Interesting facts

Știai că Ficus lyrata face parte din aceași familie cu Ficus carica (Smochinul)? Smochinul este singurul Ficus care face fructe comestibile. Și Ficus lyrata poate să facă fructe dacă esti ținut într-un climat ideal, doar că din păcate, acestea nu sunt comestibile.

Un alt lucru interesant despre smochin, este că fructele sale nu sunt de fapt fructe. Smochinul are o floare inversată, însemnând că florile (inflorescența) se formează sub coaja 'fructului', urmând ca ulterior aceasta să producă fructul. Smochinul se află într-o relație de mutualism cu viespile de smochin, care polenizează planta, în timp ce ele își desfășoară ciclul de viață.

Nota comanda
Cod de reducere

Ambalare cadou pentru 9,99 lei

Ce te-ar interesa?


Căutări populare:  child & pet friendly  plante usor de ingrijit  plante rare  plante mici  

Primesti 10% discount

La prima comanda daca te abonezi la newsletter.

Nu rata, oferta este limitata!