Despre plante şi muzică

Muzica este o componentă vitală în viețile noastre. Ascultăm muzică când suntem fericiți, când suntem triști, împreună cu prietenii, când ne îndrăgostim și la ocazii speciale. Muzica este prezentă în fiecare zi în viața noastră. Studiile ne-au arătat că muzica are un efect atât asupra animalelor noastre de companie, cât și asupra animalelor din ferme și din parcuri zoologice. Aceasta induce o stare de calm și poate influența starea de bine. Cum rămâne cu prietenii noștri verzi? Sunt și plantele capabile să intercepteze sunetul?
Pentru început, sunetul este definit ca o vibrație ce se propagă în mediu. Sunetul este perceput de către oameni și animale prin organe speciale de simț. Plantelor le lipsesc aceste structuri specializate care le ajută să perceapă sunetul, dar totuși plantele par să simtă sunetele și chiar să producă sunete. Cercetări din anii '70 au testat efectul muzicii asupra creșterii plantelor, observând o creștere mai accelerată și o mai mare biomasă în plantele ce erau expuse la muzică clasică sau muzică instrumentală. Aceste experimente au rămas controversate până în zilele noastre, neavând o bază științifică bine stabilită. Cu toate acestea, explicația adusă acestui fenomen este faptul că vibrațiile muzicii afectează celulele plantei, stimulând procesul de transport al nutrienților și apei.
Acum câțiva ani, o echipă de cercetători din Bahamas și UK (Jihyle H., et al, 2018) s-a uitat la felul în care zumzăitul albinelor afectează polenizarea. Aceștia au observat că zgomotul produs de albine ajută eliberarea mai rapidă a polenului de către plante. Un fenomen similar a fost observat și în cazul atacului de către insecte. Plantele intră în alertă, activând diferite căi de protecție numai de la sunetul masticației insectelor.
Mai mult decât atât, plantele produc sunete, chiar dacă nu pot fi percepute de către oameni. Dr. Monica Gagliano propune că sunetele făcute de către plante provin din mișcările apei și din bulele de aer captive prin sistemul lor vascular. Au fost create anumite aparate care "traduc" aceste vibrații produse de plante în muzică, fiind numite biofeedback. Ele au fost incorporate în diverse intervenții artistice, având ca scop apropierea oamenilor de lumea vegetală.
Pe de altă parte, numeroși oameni au menționat că atunci când vorbesc cu plantele într-o manieră blândă, acestea sunt mai sănătoase. În anumite culturi oameni aveau sau au o relație strânsă cu plantele ce se manifesta prin diferite ritualir ce includ si muzica.
Fie că are o bază științifică sau nu, interacțiunea noastră cu plantele este una ce se manifestă din perioade încă timpurii ale civilizaţiei noaste. Fie ca aud sau nu, că transmit sunete mai departe, curiozitatea faţă de plante este în continuă evoluţie. Sunt ființe vii, care într-o manieră sau alta ne "simt" prezența și, mai mult ca sigur, ne apreciază grija pe care le-o purtăm.