Despre acarieni: de la identificare până la tratament
Acarienii sunt unul dintre cei mai comuni dăunători ai plantelor de interior. Denumiți și Tetranychus urticae, aceștia fac parte din clasa arahnidelor, la fel ca și păianjenii, de aici și numele lor în engleză, "Spider Mites". Acarienii sunt aduși în spațiul interior fie prin ventilație, pe hainele noastre, sau pe blana animalelor de companie. Cum acționează? Cum îi identificăm? Cum tratăm plantele? Am pregătit acest articol pentru a răspunde la aceste întrebări în cazul în care te confrunți cu acarieni sau pur și simplu vrei să te informezi cu privire la metode de prevenție.
Mod de hrănire al acarienilor
Se hrănesc exclusiv cu plante, însă aceștia au anumite ‘victime preferate’. Printre ele se numără plantele din speciile Alocasia, Maranta, Calathea, Philodendron și Ficus. Când se întâmplă acest lucru? Acarienii preferă mediile cu temperaturi ridicate și aer uscat. Speciile enumerate mai sus, pe de altă parte, preferă umiditatea crescută. Atunci când condițiile lor prielnice nu sunt îndeplinite, vor fi mai susceptibile la diferite afecțiuni, cum ar fi în cazul nostru acarienii. De exemplu, dacă nu respecți umiditatea corespunzătoare pentru Alocasia, aceasta va putea dezvolta foarte ușor acarieni în combinație cu un aer uscat, ce promovează apariția acestor dăunători.
Cum identificăm acarienii
Aceștia sunt niște indivizi extrem de mici, greu de perceput cu ochiul liber. Acarieni au culaorea maro, roşiatică sau chiar un alb transparent. De multe ori, când sunt identificați, înseamnă că infestarea este într-un punct mai ridicat, deoarece coloniile formate de ei pot fi vizibile. Acarienii formează o pânză precum cea de păianjen, ce poate fi ușor vizibilă pe suprafața frunzelor. Alt semn al infestării cu acarieni sunt ‘petele’ albe, fără clorofilă, la nivelul foliajului. Aceste pete sunt de fapt perforații făcute de către acarieni în peretele celular al frunzei, locul pe unde extrag nutrienți cu care se hrănesc.
Simptome apărute pe suprafaţa frunzelor cauzate de către acarieni.
Pânză formată de catre acarieni pe suprafaţa frunzelor.
Ciclul de viață
Acarienii pot produce de la una până la mai multe generații pe an, în funcție de condițiile de mediu. Pe parcursul iernii, aceștia sunt în stare de diapauză, ouăle se conservă pe tot parcursul sezonului, urmând să fie eclozate în primăvară. Aceștia trec prin patru stadii de dezvoltare: ou, larvă, nimfă și adult. Pot ajunge la stadiul de adult şi în numai 5 zile.
Combaterea
Cum prezența acarienilor este, din păcate, sesizată deja după o infestare puternică, este recomandat să verifici plantele cel puțin o dată pe săptămână. Verificarea împreună cu tratamentul cu ulei de neem reprezintă o metodă bună de prevenție a contactării vreunui dăunător de către planta ta.
Dacă, din păcate, planta este deja infestată, îți oferim mai jos câteva sfaturi utile în tratarea ei:
- Izolează planta de restul. Pentru a nu prezenta un risc de extindere a acarienilor, este indicat să izolezi planta față de restul. Asigură-te că noul loc dispune de condiții similare de lumină și că planta nu va fi supusă unui stres suplimentar. Mai mult de atât, verifică cu atenție plantele din zona celei contaminate pentru semne de infestare.
- Spală bine planta. Este recomandat să speli în profunzime frunzele plantei folosind un jet de apă. Focusează-te pe zonele inferioare ale plantei, fiind locul unde se concentrează acarienii.
- Taie frunzele foarte afectate. În general, frunzele cu perforații cauzate de acarieni își vor reveni treptat. Totuși, dacă frunza este mult prea afectată și observi un număr mare de colonii pe ea, este recomandat să o tai.
- Aplică un tratament corespunzător pe care să-l repeți o dată la câteva zile.
Ce tip de tratament să folosesc
- Natural: Poți opta pentru o soluție din săpun de bucătărie și apă, într-un raport de 1L apă la o lingură de săpun. Aceasta va sufoca acarienii, ceea ce va cauza moartea lor în final. Acest tip de tratament poate avea o durată de acțiune pe mai multe săptămâni. Ne fiind testat științific, cazurile de tratare cu această soluție pot varia.
- Chimic: Poți opta pentru un insecticid chimic. Există anumite insecticide care au un spectru mai larg de acțiune sau unele cu un spectru mai restrâns. Acarienii fiind foarte apropiați de păianjeni, îți recomandăm să iei legătura cu specialistul din fitofarmacii pentru a opta pentru cel mai corespunzător insecticid.
Chiar dacă îți îngrijești temeinic planta, se poate ca aceasta să capete dăunători. Nu trebuie să te panichezi sau să te învinovățești, este un proces normal din ciclul de viață al oricărei ființe vii. Rămâi calm, informează-te și aplică metodele corespunzătoare de prevenție și tratare.
Poză mărită cu acarieni.