Ai observat oaspeți nedoriți pe plantele tale de apartament? Nu îți face griji, insectele nu sunt un semn de îngrijire necorespunzătoare a plantelor. Uneori, micile creaturi găsesc plantele de interior la fel de atrăgătoare ca și noi.
Îți recomandăm să faci un control al plantelor tale o dată pe lună. Verifică atât partea superioară a frunzelor, cât și cea inferioară, inclusiv tulpinile plantelor. Cu cât găsești mai devreme dăunătorii, cu atât îți va fi mai ușor să scapi de ei.
Dacă totuși găsești ceva, nu te panica. Infestările pot fi de obicei tratate cu ușurință. Primul pas pe care trebuie să îl faci este să izolezi planta afectată.
Analizează imaginile următoare pentru a identifica ce fel de dăunător are planta ta.
1. Păduchi lânoși (Mealybugs)
Dacă observi pe planta ta o insectă cu formă ovală acoperită de un puf alb, asemănător bumbacului, cel mai probabil este un păduche lânos. În general, îi vei găsi pe nodurile tulpinii, la baza frunzelor și de-a lungul nervurilor de pe partea inferioară a frunzelor, dar se găsesc și în pământ, la sistemul radicular.
2. Acarieni (Spider mites)
Acarienii (păienjenii de plante) sunt insecte microscopice care sunt de obicei roșii sau galbene. Îi identifici cu ușurință prin țesătura mătăsoasă pe care o lasă în urmă. Îi vei observa cel mai des pe creșterile noi sau pe partea inferioară a frunzelor.
Creșterea umidității în casa ta poate ajuta pentru prevenirea unui atac de acarieni, deoarece acești dăunători se dezvoltă în aerul uscat și cald.
3. Musculițe negre (Fungus gnats)
Dacă observi mici insecte zburând în jurul plantei tale, cel mai probabil este vorba de musculițele negre. Se găsesc pe plantele cu un substrat foarte umed, hrănindu-se din mucegaiul care apare la baza pământului. Acestea își depun ouăle în sol, iar larvele sale se vor hrăni cu rădăcinile plantei.
Evită udarea excesivă și amplasează capcane lipicioase pentru a scăpa de musculițe. Mai poți presăra și pudră de scorțisoară la baza pământului pentru a evita apariția bacteriilor.
4. Trips (Thrips)
Ai observat insecte alungite, cu un corp maro și aripi care se plimbă pe partea inferioară a frunzelor? Este posibil să fie vorba de trips. Stadiile mai tinere ale tripsului pot avea culori mai deschise: de la alb până la verde.
Aceste insecte se hrănesc cu clorofila din celulele plantelor, țesutul căpătând un aspect argintiu, iar noile creșteri pot apărea distorsionate sau maronii.
Remediu natural
Ce este uleiul de Neem? – Your friend in need!
Acest ulei organic de neem este o alternativă excelentă la pesticidele chimice și toxice pentru oameni/animale și funcționează ca:
- fungicid (previne și tratează ciupercile, precum mucegaiul)
- bactericid (abordează bolile legate de bacterii)
- insecticid (tratează și alungă majoritatea insectelor dăunătoare
Cum funcționează?
Uleiul de Neem nu este o otravă care ucide instantaneu. În schimb, pentru majoritatea insectelor, le va deregla hormonii și ciclul reproductiv, astfel vei preveni următoarele generații de insecte.
Pentru alte insecte, uleiul de Neem funcționează ca un repelent pentru ele, alungându-le.
Metoda de folosire
În ambele cazuri, insectele nu vor crea rezistență, așa că va funcționa întotdeauna pentru tine în viitor. Este eficient în toate etapele de ou, larve și adult.
Soluția noastră este ușor de folosit deoarece conține și un emulsificator în compoziție, ceea ce o face gata de folosință prin amestecul său cu apa.
1.Se diluează 1:100 cu apă, spre exemplu 1ml ulei de Neem în 100 ml apă. Tip: Mixează doar cantitatea de soluție de care ai nevoie deoarece componentele active ale uleiului de neem încep să se degradeze odată ce sunt amestecate cu apă.
2.Toarnă soluția într-un recipient cu pulverizator.
Pulverizează generos soluția atât pe frunzele plantei (partea superioară și inferioară), cât și pe tulpinile acesteia și pe suprafața pământului. Nu pulveriza pe plante atunci când se află în soare direct!
3.Repetă tratamentul de 2 ori la 7-10 zile , respectiv 14-20 zile de la prima aplicare.