website
🚚 Ai transport GRATUIT la comenzi de peste 449 RON

Tot ce trebuie să știi despre udarea plantelor de interior

Tot ce trebuie să știi despre udarea plantelor de interior

Plantele tale sunt ființe vii, care respiră, au nevoie de atenția și grija ta, dar mai ales de apă pentru a supraviețui.

Oricât de experimentați considerăm că suntem în legătură cu plantele de interior, fiecare părinte de plante a făcut această greșeală măcar o dată, așa că, nu vă descurajați. În articolul ce urmează îți vom detalia semnele pe care ți le dă planta atunci când este udată necorespunzător, dar și soluții pentru problemele apărute. 

Semne ale udării excesive

Să începem cu definiția supraudării. Aceasta este fenomenul care se produce atunci când o plantă este udată prea des, ca urmare, solul se menține umed pe o perioadă îndelungată. Apa în exces diminuează nivelul de oxigen din sol, ca urmare rădăcinile se sufocă, putrezesc și mor. 

Planta ta îți va oferi cu siguranță semne, așa că te vom ajuta cu o listă pentru a le recunoaște cât mai bine. 

  • Frunze moi și ofilite, cu vârf/margini maronii sau galbene care apar în general la baza plantei;
  • Atât frunzele noi cât și cele mature cad în același timp;
  • La nivelul frunzelor apar pete maronii sau cu un cerc galben în jurul lor;
  • Tulpinile se simt moi, mai ales la baza plantei, și diminuează stabilitatea plantei;
  • Creșteri noi slabe, îngălbenite, sau stoparea creșterilor;
  • Rădăcinile sunt maronii sau înnegrite, moi;
  • Solul umed în permanență dezvoltă un miros specific de putregai;
  • Prezența fungilor sau mucegaiului la nivelul solului.

Semne ale udării deficitare

O udare deficitară a plantelor înseamnă că acestea nu primesc destulă apă sau solul stă complet uscat pentru un timp îndelungat. Plantele au nevoie de apă pentru a crea energie și hrană prin fotosinteză, pentru a muta nutrienții din sol până in vârful frunzelor, iar celulele trebuie să fie hidratate pentru a menține rigiditatea plantei. 

În cazul în care omiți să îți uzi plantele, am alcătuit o listă cu semne ale udării deficitare, pentru a le distinge cât mai bine de restul problemelor pe care le poate avea planta ta.

  • Frunze ofilite care își revin imediat cum primesc apă;
  • Frunzele devin maronii iar marginile se răsucesc;
  • Frunze care sunt subțiate și casante;
  • La plantele suculente frunzele vor crea niște riduri la suprafață;
  • Creșterile sunt slabe, iar frunzele noi sunt mai mici decât în mod normal;
  • Rădăcinile sunt uscate și secătuite;
  • Solul este tare, foarte uscat și se crează un loc gol între ghiveci si acesta.

După cum poți observa, unele dintre semnele prezentate sunt foarte similare. În cazul supraudării, proporția dintre apă și oxigen de la nivelul rădăcinilor este dezechilibrată, iar accesul la apă a plantei este blocat. În cazul udării deficitare, acestea nu primesc apa de care au nevoie. În ambele situații, unul dintre primele semne este ofilirea plantei si un aspect nesănătos, așadar, cel mai simplu și sigur mod de a afla sursa problemei este verificarea solului de fiecare dată când decidem să udăm o plantă.

Cum să previi udarea excesivă

În general, cel mai ușor și indicat lucru pe care îl poți face dacă ai udat prea mult o plantă, este să aștepți că pământul plantei să se usuce mai mult între udări, chiar să o amplasezi într-un loc cu mai multă lumină naturală pentru a favoriza evaporarea apei.

Pentru a evita supraudarea plantelor, iată câteva sfaturi utile pe care să le pui în aplicare:

1. Citește cu atenție instrucțiunile de îngrijire care vin cu planta. Regăsești și mai multe informații despre fiecare plantă în parte pe site-ul nostru. Dacă îi cunoști originea, îți va fi mult mai ușor să îi înțelegi necesitățile legate de udare.

2. Folosește metoda degetului. Testează umiditatea pământului cu ajutorul degetului, înainte de a-ți uda planta. Astfel, poți verifica dacă pământul este uscat în profunzime sau doar la suprafață. În general, este bine să te asiguri că primii 3-4 cm de la suprafața pământului sunt uscați înainte să uzi planta. La plantele suculente, precum cactușii, Zamioculcas zamiifolia, Snake plant este bine să lași pământul să se usuce complet între udări.

3. Elimină apa rămasă în exces. În primul rând, asigură-te că ghiveciul de plastic în care sta planta este prevăzut cu orificii de scurgere la bază. Dacă amplasezi planta cu tot cu ghiveciul său într-un ghiveci decorativ, asigură-te că după fiecare udare elimini apa rămasă în exces din acesta. Astfel, eviți stagnarea rădăcinilor în apă, care poate duce la supraudare sau chiar asfixierea lor.

4. Evită temperaturile scăzute. O plantă care stă într-un mediu mai cald, va crește în general mai rapid și implicit vă consuma mai multa apă. Așa că, dacă planta ta udată în exces întâmpină dificultăți în evaporarea apei, atunci este posibil să fie de la temperatura scăzută sau lipsa luminii.

Cum să previi udarea deficitară

Este important de menționat faptul că udarea deficitară este mult mai puțin păguboasă, comparativ cu udarea excesivă care poate cauza și alte probleme precum putrezirea rădăcinilor. 

Dar bineînțeles că, dacă o plantă are pământul prea uscat, atunci aceasta se poate ofili rapid.

Pentru a evita udarea deficitară, iți oferim câteva tips-uri pe care le poți pune în aplicare:

1. Aplică o udare corectă. Atunci când îți uzi plantele, este bine să folosești o stropitoare cu un cap îngust, cu care să poți distribui uniform și sigur apa pe toată suprafața pământului. Așteaptă că pământul să absoarbă apa, și mai adaugă ulterior în cazul în care consideri că planta mai are nevoie, până ce apa începe să se scurgă prin orificiile de scurgere de la baza ghiveciului. Acesta este un indiciu bun că plantele și-au luat necesarul de apă.

2. Acordă atenție condițiilor de lumină. Cu cât au parte de mai multă lumină naturală și chiar soare direct, cu atât plantele tale vor absorbi apa din substrat mai repede. Același lucru se aplică și la un mediu mai călduros, plantele tind să folosească mai multă apă în aceste condiții. Dacă planta ta este poziționată într-un loc călduros cu multă lumină naturală (în apropierea ferestrei) va avea nevoie de apă mai des. Dacă este amplasată într-un loc cu mai puțină lumină naturală, este posibil să nu trebuiască să o uzi atât de des, dar este bine să o verifici săptămânal.

3. Supraaglomerarea rădăcinilor. Atunci când sistemul radicular al unei plante devine prea aglomerat și depășește ghiveciul în care se află, rămâne puțin spațiu pentru substrat și apă. Asta înseamnă că rădăcinile nu vor mai avea acces la suficientă apă pentru a susține planta. Verifică orificiile de scurgere de la baza ghiveciului, iar dacă rădăcinile au început să iasă prin acestea, este momentul să transplantezi planta.

4. Pune-ți un reminder. Cel mai adesea plantele ajung să nu fie udate din simplu fapt că reușim să uitam de ele. În general, nu este bine să îți setezi un program fix pentru udarea plantelor, dar este totuși recomandat să îți setezi un reminder pentru a-ți verifica plantele, de exemplu dimineața la cafea când știi că ai puțin timp liber.

Nota comanda
Cod de reducere

Ambalare cadou pentru 9,99 lei

Ce te-ar interesa?


Căutări populare:  child & pet friendly  plante usor de ingrijit  plante rare  plante mici  

Primesti 10% discount

La prima comanda daca te abonezi la newsletter.

Nu rata, oferta este limitata!