website
🚚 Ai transport GRATUIT la comenzi de peste 449 RON

Lumină prea multă sau prea puțină?

Lumină prea multă sau prea puțină?

Sunt multe aspecte de monitorizat când vine vorba de plantele noastre de apartament: de la udare și fertilizare, până la lumină, transplantare și boli sau dăunători. Nu exagerăm dacă spunem că lumina este unul dintre cei mai importanți factori, deoarece fără ea plantele nu supraviețuiesc. 

Fotosinteza este procesul prin care plantele folosesc apă și dioxid de carbon, care se transformă în oxigen și energie sub formă de glucoză exclusiv sub prezența luminii. Plantele folosesc glucoza pentru a se dezvolta și a se reproduce, în același timp stocând rezerve în frunze, tulpină și rădăcină. Cu ajutorul rezervelor ele se pot adapta să supraviețuiască un timp scurt în lipsa luminozității corespunzătoare, însă nu vor rezista. De aceea, lumină = fotosinteză = creștere + dezvoltare armonioasă.

Condițiile cerute de fiecare plantă sunt în funcție de habitatul lor natural. Suculentele și cactușii, spre exemplu, sunt native zonelor de deșert, de aceea preferă multe ore de lumină și o udare cât mai rară. Plantele tropicale, cum ar fi ferigile sau philodendronii preferă lumină indirectă și o udări mai dese ca sa mimeze un mediu de pădure tropicală. Mai jos îți vom da toate detaliile necesare la poziționarea corectă a plantelor tale.

Lumină directă 

În general, plantele care intră în această categorie, precum Strelitzia sau majoritatea tipurilor de cactuși, preferă zilnic minim 6 ore de lumină directă, care atinge frunzele plantei. Tipul de așezare pentru a obține aceste condiții e puțin limitat:

– Expunere la S sau SV: Plasează-ți planta la 1-1,5 m de fereastră, unde poate să absoarbă cât mai multă lumină posibil.

– Expunere vestică: Aceasta este următoarea cea mai bună opțiune. Poziționează planta cât mai aproape de fereastră ca să maximizezi lumina directă pe care o primește după-amiaza târziu.

Lumină indirectă puternică

Plantele care cresc în înălțime, cum ar fi cele cățărătoare, mini arbuști sau cele cu o forma columnară preferă lumină indirectă puternică. Multe plante din această categorie vin din păduri tropicale, unde cresc destul de înalte ca să capteze lumina, dar sunt totuși protejate de lumina directă de către arborii mai mari. Sunt mai multe opțiuni de a crea aceste condiții într-un apartament:

– Expunere nordică: Plasează planta foarte aproape de fereastră.

– Expunere estică sau vestică: Plasează planta la 1-1,5 m de fereastră, unde va primi puțină lumină directa dimineața sau după amiaza târziu, iar în rest lumină indirectă puternică.

– Expunere la S sau SV: Plasează planta la 1,5-2 m depărtare de fereastră, asigurându-te că nu e atinsă deloc de razele soarelui direct. Dacă totuși dorești să o plasezi mai aproape de fereastră, asigură-te că există o perdea care sa filtreze lumina.

Lumină indirectă medie 

Multe din plantele care nu cresc înalte, cum ar fi ferigile, Calathea sau Pothos se dezvoltă foarte bine în lumină indirectă medie. Aceste plante cresc la nivelul solului în păduri, unde lumina este abundenta dar este foarte filtrată de restul arborilor și arbuștilor mai înalți. Putem crea asta în apartament prin:

– Expunere nordică: Planta trebuie să fie la 1-1,5 m de fereastră.

– Expunere estică sau vestică: Plasează planta la 1,8-2,5 m de fereastră.

– Expunere la S sau SV: Plasează planta la 2,5-3,5 m de fereastră.

Lumină scăzută

Unele plante mai rezistente ce preferă lumina indirectă se pot adapta foarte ușor și la condiții de luminozitate scăzută. Câteva exemple ce pot tolera asemenea condiții sunt: ZZ plant, Scindapsus, Sansevieria. Dacă ai ferestre mici, care sunt obstrucționate de clădiri sau arbori, sau chiar lumină artificială, acestea sunt plantele ideale pentru tine. Toleranța înseamnă faptul că plantele tale își vor menține culoarea și forma, însă for crește destul de încet. Este foarte important să reținem faptul că plantele care sunt plasate într-o lumină scăzută nu vor avea nevoie de udări atât de dese, deoarece ritmul fotosintezei este mult mai scăzut.

Direcția ferestrei contează

Nord – potrivită pentru plante ce preferă lumină indirectă sau scăzută. Razele directe ale soarelui nu vor intra din această direcție. 

Sud – expunerea sudică este cea mai intensă, și cea mai bună opțiune pentru plantele ce preferă soare direct.

Est – prin ferestrele pe direcția estică plantele for primi câteva ore de soare direct dimineața iar restul zilei lumină indirectă. Este expunerea perfectă pentru plante ce preferă lumina indirectă puternică sau medie.

Vest – plantele au parte de lumină directă după-amiaza, iar în restul zilei indirectă. Soarele de după amiază este mai puternic decât cel de dimineață, așadar aceasta poate fi o opțiune bună pentru plantele care prefera lumină indirectă medie sau puternică, sau chiar și cele ce se dezvoltă bine în lumină directă, dacă sunt plasate cât mai aproape de fereastră. 

Ce se întâmplă cu plantele care nu primesc suficientă lumină sau prea multă?

Vor crește încet și vor avea frunzele de o culoare verde deschis. Creșterile vor fi alungite, dând impresia că vor să ajungă la o sursă de lumină. Pe de altă parte, cele ce au prea multă lumină își pot schimba culoarea în roșiatic sau violet, chiar și roz, vârfurile și marginile frunzelor vor fi maronii și casante, sau se pot dezvolta pete de decolorare din cauza soarelui. 

Ca și soluție, lumina artificială poate fi considerată atunci când plantele suferă din cauza lipsei luminii. Becurile cu LED emit raze ce imită soarele și ajută la procesul de fotosinteză. 

Nota comanda
Cod de reducere

Ambalare cadou pentru 9,99 lei

Ce te-ar interesa?


Căutări populare:  child & pet friendly  plante usor de ingrijit  plante rare  plante mici  

Primesti 10% discount

La prima comanda daca te abonezi la newsletter.

Nu rata, oferta este limitata!