website
🚚 Ai transport GRATUIT la comenzi de peste 449 RON

Ziua Pământului: Scurt istoric & Alegeri sustenabile 🌏

Ziua Pământului: Scurt istoric & Alegeri sustenabile 🌏

22 Aprilie 

Scurtă istorie a Zilei Pământului

Astăzi sarbatorim împreună Ziua Pământului, o zi ce ne reamintește de suportul pe care Pământul ni-l oferă prin tot ceea ce ne înconjoară și de ce este important să advocăm pentru acțiuni pro-mediu.

Earth Day sau Ziua Pământului datează din 1970, 22 Aprilie. A început în America că o mișcare locală ce își dorea să aducă în atenția publicului consecințele poluării asupra sănătății omului și a mediului. Ulterior, mișcarea a devenit populară la nivel internațional și a condus la crearea agenției EPA (Environmental Protection Agency), și la numeroase acte în legislația Americană despre poluare și conservare.

sursă foto: freshroots.ca

Chiar dacă problemele de mediu au fost sesizate de la jumătatea secolului trecut, în prezent încă ne confruntăm cu numeroase provocări în ceea ce privește utilizarea resurselor naturale, poluarea, pierderea biodiversității și schimbările climatice.


Dacă ești un plant parent, cel mai probabil te regăsești în grupul iubitorilor de natură, iar pentru tine întrebarea “why care about nature” și-a găsit deja răspunsul. Cu toate acestea informația se dezvoltă odată cu noi, iar cu cât căpătăm un înțeles mai profund al proceselor din jurul nostru, cu atât putem lua decizii mai conștiente.

Turba: o sursă greu regenerabilă

Topicul de astăzi va fi despre pământ, în celebrarea zilei Pământului, mai exact despre substratul prietenilor noștri verzi.

Cel mai popular și folosit substrat de plante atât pentru interior cât și exterior este turba. Este folosit în cantități mari de către iubitorii de plante, pepeniere, și în sectorul agricol. Turba este un strat superior al solului format din materie organică degradată pe parcursul a sute de mii de ani în zone mlăștinoase lipsite de aer.

Acest tip de substrat este îndrăgit pentru proprietățile sale de retenție a apei, capacitatea de dizolvare a nutrienților, aciditate crescută ce conferă sterilitate, și atractivitate economică prin transportul ergonomic. Totuși, din punct de vedere al sustenabilității nu este favorabilă.

În primul rând este o resursă greu regenerabilă, cum am menționat mai sus, refacerea turbei este foarte lentă. Mai mult decât atât, utilizarea ei pe scară largă nu duce doar la diminuarea turbei în mediul natural, ci și la alterarea habitatelor în care se găsește.

O altă problemă destul de severă este extragerea ei. Turba, prin formare are rolul important de a înmagazina dioxidul de carbon (Co2) din atmosferă, fiind mult mai eficientă decât zonele împădurite. Extragerea turbei duce la eliberarea CO2 înapoi în mediu ceea ce îi creează o amprentă de carbon mare. În Europa extragerea turbei a fost interzisă, iar în Marea Britanie atât folosirea în industrie cât și comerțul au fost interzise. 

Fibra din nucă de cocos - o alternativă sustenabilă

O formă alternativă de substrat este cel din fibră de cocos. Acesta este obținut ca un produs secundar din nuca de cocos. În comparație cu turba, fibra de nucă de cocos este cu mult mai ușor regenerabilă, prezintă aceleași calități de retenție a apei, iar în plus prezintă un pH neutru ce este mai ușor de adaptat diferitelor tipuri de plante.

Fibra de cocos nu este suficientă pe cont propriu drept substrat de plante. De aceea în substratul de fibră de cocos se adaugă vermicompost, un produs al descompunerii materiei organice provenite de la rame ce conferă un aport esențial de nutrienți, perlit ce ajută la aerare și scoarță de copac ce oferă structură plantelor.

Noi folosim acest mix de substrat ce conține nucă de cocos, preparat chiar de noi. Îl poți găsi atât în magazinul fizic cât și online, preparat cu grijă, iar dacă ești curios să afli mai multe te așteptăm în vizită la magazin.


Sperăm că acest blog ți-a îmbogățit cunoștințele și vă poate inspira în următoarele acțiuni. 

Happy Earth day! Happy life day!

 

Nota comanda
Cod de reducere

Ambalare cadou pentru 9,99 lei

Ce te-ar interesa?


Căutări populare:  child & pet friendly  plante usor de ingrijit  plante rare  plante mici  

Primesti 10% discount

La prima comanda daca te abonezi la newsletter.

Nu rata, oferta este limitata!