website
🚚 Ai transport GRATUIT la comenzi de peste 449 RON

Ghid de îngrijire: Monstera deliciosa

Ghid de îngrijire: Monstera deliciosa

Monstera delicoasa: ghid complet de ingrijire

Monstera delicioasa nu este o plantă pretențioasă, cu toate acestea sunt anumite aspecte de care ar trebui sa ții cont când vine vorba de îngrijirea ei. Ți-am pregătit o scurtă istorie a speciei și o serie de tips & tricks, pentru a te asigura ca planta ta este fericita.


De ce Monstera?

Probabil una dintre cele mai des întâlnite plante de interior, Monstera delicioasa și-a căpătat popularitatea în urmă cu câțiva ani prin particularitățile frunzelor sale: fenestrațiile.

De asemenea, este atractiv să faci parte din procesul de creștere al plantei. Ele se dezvoltă destul de repede, iar fiecare stadiu îți va aduce un element de noutate.


Origine:

Nativă din America Centrală, Monstera a fost prima dată descoperită la finalul secolului VII. Monstera delcioasa a fost științific descrisă abia în anul 1843, fiind observată pentru prima oară în Mexic de către un botanist danez.

 

Udare

Monstera este o plantă tropicală, de aceea necesită udare regulată cât și umiditate crescută. În sezonul călduros, plantele necesită o udare mai frecventă, o dată pe săptămână sau chiar o dată la câteva zile în funcție de cât de multă lumină primește, comparativ cu sezonul rece atunci când o udăm la 1-2 săpămâni. În funcție de mediul în care te aflii, s-ar putea să fie necesar să ajustezi sau nu umiditatea din casa ta. Recomandăm pulverizarea frunzelor cu apă, măcar o dată pe săptămână cu ajutorul unui pulverizator sau folosirea unui umidifcator de cameră. Acest lucru ajută și la curățarea prafului care se așază pe frunze și va facilita fotosinteza, astfel încât planta să se mențină sănătoasă.


Temperatură:

Temperatura este un alt factor important de care trebuie să ții cont atunci când te gândești să crești o plantă de Monstera. Ele preferă temperaturi ridicate și reacționează destul de dramatic la șocurile de frig. Temperatura ideală pentru ele variază între 21 și 32 de grade Celsius, ceea ce le face potrivite pentru majoritatea apartamentelor. Asigură-te că nu plasezi plantele lângă aparatele de aer condiționat sau încălzitoare.


Lumină: 

În mediul lor natural, Monsterele cresc la baza altor copaci, având acces la lumină indirectă. Pentru a le reproduce habitatul de creștere în care acestea prosperă, trebuie sa le amplasăm plantele într-un loc cu lumină indirectă. În cazul în care sunt amplasate în soare direct pe o perioadă lungă de timp, vei observa apariția unor pete maronii pe frunze, asemănătoare cu niște arsuri. Din păcate, aceste arsuri nu pot fi vindecate cu ajutorul unei loțiuni dupa ardere, așa că ai mare grijă de ele și ferește-le de locurile cu foarte mult soare direct.

Substrat:

Monstera are nevoie de un substrat aerisit, prin care rădăcinile să poată circula și să respire. Un mix potrivit pentru aceasta ar fi format din fibra de nucă de cocos, perlit, fragmente de scoarță, și un îngrășământ organic precum vermicompostul. Poți găsi acest mix în magazinul nostru online sau fizic.

 

Fertilizare:

În perioada de creștere activă (început de primăvară-sfârșit de toamnă) este recomandat sa aplicăm un îngrășământ organic o dată pe lună. Nu recomandăm ferilizarea plantelor pe timp de iarnă (în perioada de repaus) deoarece acesta nu este asimilat de către plante, prin urmare, se va acumula în substrat, încărcându-l. Citiți cu atenție instrucțiunile de de utilizare ale fertilizatorului.


Susținere:

Întorcându-ne la habitatul ei, unde crește pe scoarța copacilor de care se prinde cu ajutorul rădăcinilor aeriene, Monsterele noastre de apartament au si ele nevoie de suport pe parcurs ce cresc pentru a le oferi stabilitate și pentru a se dezvolta armonios. În funcție de stadiul de dezvoltare trebuie să îi adăugăm în ghiveci un suport metalic sau de tip moss pole care sa îi ofere susținere și să îi mențină o poziție verticală. Astfel, evităm riscul de rupere a tulpinilor.


Varietăți:

Monstera delicioasa este o vedetă printre plantele de interior. Totuși, aceasta mai are și verișoare precum Monstera Thai Constellation și Monstera Albo-variagata. Acestea sunt niște varietăți rare, căutate de către colecționarii de plante deosebite ce prezinta variegații albicioase pe frunze: zone unde chlorofila nu este produsă. Din această cauză ele pot fi mai sensibile razele directe ale soarelui, așa că este indicat să le amplasezi într-o zonă cu multă lumină naturală, dar indirectă.

Nota comanda
Cod de reducere

Ambalare cadou pentru 9,99 lei

Ce te-ar interesa?


Căutări populare:  child & pet friendly  plante usor de ingrijit  plante rare  plante mici  

Primesti 10% discount

La prima comanda daca te abonezi la newsletter.

Nu rata, oferta este limitata!