1. Ciclul natural al plantelor
Frunzele mature de la baza plantei care se îngălbenesc și până la urmă cad fac parte din ciclul natural al unei plante. Dacă observi o frunză matură care începe să se îngălbenească și se usucă în cele din urmă, atunci o poți tăia de la bază cu ajutorul unei foarfece speciale. Plantele vor pierde din frunzele mature pe măsură ce cresc și produc frunze noi. Nu trebuie să te îngrijorezi dacă o dată la ceva timp vezi 1-2 frunze îngălbenite pe planta ta în condițiile în care îi oferi îngrijirea corespunzătoare de care are nevoie și verifici planta constant să nu aibe dăunători. Cu toate acestea pot să fie și alte motive pentru îngălbenirea frunzelor așa că hai să le parcurgem împreună!
2. Udarea
Un rezultat comun al udării excesive, sau chiar al udării insuficiente este acela al îngălbenirii frunzelor de la baza plantei. Când exisă probleme legate de udare, primele simptome apar la frunzele bazale, cele mai apropiate de rădăcini. Dacă observi că se îngălbenesc mai multe frunze deodată sau într-un timp foarte scurt, atunci verifică pămțântul constant pentru a te asigura că nu este excesiv de umed sau uscat.
3. Lumina
Schimbările sezoniere, dar și mutarea plantei într-un loc cu condiții de lumină diferite față de cel inițial poate cauza apariția frunzelor îngălbenite. Plantele sunt sensibile la schimbările climatice și când le mutăm dintr-un loc într-altul. Unele dintre ele se pot manifesta prin apariția frunzelor îngălbenite, și este modul lor de a se adapta noilor condiții sau de a-și conserva nutrienții și a renunța la o parte din frunze pentru a trece peste perioada sezonului rece. Speciile de Caladium renunță de tot la frunze, acestea uscându-se treptat odată cu venirea toamnei, și trec printr-o perioada de repaus vegetativ, urmând ca în primăvară acestea să reapară. Și speciile de Alocasia pot trece printr-o perioadă de repaus mai mult sau mai puțin similară, așa că nu trebuie să te îngrijoreze acest lucru.
4. Deficiența de nutrienți
Dacă nu ți-ai fertilizat niciodată plantele sau o faci cu moderație, este posibil ca plantelor tale să le lipsească nutrienți importanți care ar putea cauza ca frunzele să se îngălbenească. După un timp, substratul plantei își pierde din proprietăți și nu există o altă modalitate prin care planta să își obțină nutrienții esențiali decât prin fertilizarea acestuia. Folosește un fertilizant organic potrivit pentru toate plantele de interior care îți va menține plantele sănătoase și fericite. Fertilizarea este importantă pe parcursul lunilor de creștere activă, și anume: primăvara, vara și început de toamnă.
Vă rugăm să rețineți că, odată ce o frunză devine galbenă, nu se mai poate face iar verde! Știm, este un adevăr trist de înfruntat, dar cel mai bun mod de a trata frunzele galbene este prin tăierea lor de la bază, deoarece acest lucru vă va ajuta planta să-și concentreze energia asupra unor noi creșteri.