3 ani de PlantUp!🎉
Plantele ne aduc mai aproape de natură, mai ales într-un spațiu urban, unde spaţiile verzi sunt mai puţin integrate în viaţa noastră de zi cu zi. Din dorinţa de a aduce un strop de liniște în casele oamenilor și de a împărtăși din cunoștințele despre prietenii verzi, s-a născut PlantUp, acum trei ani, în 2021. Am stat de vorba cu Raluca și Koray, co-fondatorii PlantUp pentru a naviga puțin prin povestea lor, povestea magazinului și parcursul acestuia.
Ce s-a întâmplat mai exact pe 10 mai în 2021, de a marcat începutul PlantUp? Cum a început PlantUp și care a fost parcursul acestuia?
‘locul unde a luat naștere acest business este în fostul apartament al surorii mele…’
Raluca: Debutul a avut loc cu un magazin online, prin lansarea site-ului. Multă lume nu știe faptul că locul unde a luat naștere acest business este chiar în fostul apartament al surorii mele. L-am transformat ușor, ușor într-o junglă. Plantele ne soseau cu mașini mari de transport, iar eu neavând cum să primesc marfa în fața blocului, veneau la sera parintilor mei, în afara Bucureştiului. După aceea, eu le încărcam în mașina mea și le aduceam în București la etajul doi, în apartament unde le îngrijeam și pregăteam pentru livrări.
Prietenii au fost primii noștri clienți, care ne-au făcut și primele recomandări. A fost ceva incredibil pentru noi să ai un început atât de bun, şi să fie crescendo.
De când am pornit, PlantUp s-a autosusţinut prin tot ce am făcut.
Îmi doresc să cunoaștem mai bine părinții PlantUp Raluca şi Koray, parteneri în afaceri, dar si în viaţa personală. V-ați gândit vreodată să deschideți o afacere împreună, sau au venit de la sine?
‘El m-a inspirat să facem acest lucru împreună. A venit cu ideea, și a fost stâlpul meu de susţinere.’
Raluca: Koray având alt business, nu avea în plan să pornească ceva cu mine, dar prin dorința de a mă ajuta să devin independentă, el m-a inspirat să facem acest lucru împreună. A venit cu ideea, și a fost stâlpul meu de susţinere. A stat cu mine efectiv nopți întregi să lucrăm la concept, proces ce a durat aproximativ 6 luni. Eu nu eram într-un punct al vieții în care să simt că pot să fac ceva pe cont propriu. Nu as fi făcut altfel, decât cu el. El a venit cu un know-how în domeniul antreprenoriatului. Fiecare a venit cu calitățile lui la bord, şi ne-am completat reciproc.
Koray, tu ai venit ca suport pe partea de antreprenoriat, cu toate acestea ce faci tu zi de zi este destul de diferit. De unde această latură de antreprenor? Poţi să ne spui dacă exista legături între principala ta pasiune şi rolul în PlantUP?
Koray: Depinde cum privești lucrurile, pot să aibă legătură sau nu. Cred ca skill-urile dobândite în industria video, te ajută în orice altceva îți propui să faci. În cinematografie lucrezi cu foarte multe tipologii de oameni, iar fiecare vine cu ceva la masă. Într-o producție ajungi să convieţuieşti cu oamenii, și trebuie să știi cum să te comporţi cu fiecare în parte, astfel încât să poată să-ți livreze “produsul” cât mai bine. Pot lua din bagajul cinematografiei și să aduc aici, interacțiunea cu oamenii, eficientizarea anumitor procese.
Un atuu pe care îl aduci Raluca în domeniu este acest bagaj de cunoștințe academice în plante, a fost aceasta experienţa ce a stat în spatele PlantUP? Poți sa ne povesteşti puţin despre aceast background?
‘Când am terminat facultatea nu știam în ce direcție să o iau. Știam că vreau să fie ceva legat de plante.’
Raluca: Experiența prin prisma facultății este una aparte. Am plecat la drum cu o bază destul de solidă, toate cunoștințele principale legate de plante, cum cresc, toată partea de botanică și denumiri, mi-a fost mai ușor cand am început PlantUp.
Dacă stau bine să mă gândesc, când am terminat facultatea nu știam în ce direcție să o iau. Știam ca vreau sa fie ceva legat de plante.
Înainte de PlantUp eram foarte prezentă în activitatea părinților mei, petrecând mult timp ajutându-i. Ei au o seră cu plante de exterior, arbuşti decorativi, pomi fructiferi etc. Cumva, simțeam că nu sunt suficient de independentă și nu pot lua decizii la momentul respectiv. Am decis să nu rămân cu ai mei și să o iau pe drumul meu, chiar dacă știam că le pot aduce un plus prin cunoștințele mele. Nu au fost cei mai încântați, dar m-au susţinut întotdeauna în alegerile pe care le-am făcut.
Înafara de plante de interior, vă ocupați și cu amenajări de interior și exterior, tot cu plante, bineînţeles. Nu cred că este foarte des întâlnit acest lucru la noi, cel puţin pe partea de interior. Poţi să vorbeşti puțin despre ce înseamnă amenajările cu plante și care este procesul?
‘ E important să fie conștienți de aceste nevoi pe care le au ….să se gândească la casa lor ca un întreg.’
Raluca: La noi nu există încă această cultură a unui spațiu amenajat cu plante. O mare parte din oameni își aleg câteva plante, doar ca să aibă o pată de verde în casă, dar nu cred că iau în calcul condițiile pe care le au în casă sau cât timp sunt dispuși să își aloce pentru îngrijire în momentul alegerii lor. Și cumva aici intervenim noi, în mare parte tot cu ajutorul arhitecţilor cu care colaborăm, ei înțeleg necesitatea plantelor în design-ul unui spațiu.
Practic, paşii implică o vizită la locația ce se dorește a fi amenajată, analizăm spațiul și condițiile de lumină și temperatură, cât și nevoile clientului. E important sa fie conștienți de aceste nevoi pe care le au și de alegerile pe care le fac. Să se gândească la casa lor ca un întreg. Un loc de liniște unde vrei sa îți petreci timpul relaxat. Plantele sunt puntea între noi și natură, ele ne
"Amenajările mă leagă foarte mult de familie și de conexiunile pe care le-am creat pe parcurs, în special cu verişorul meu, Lucian, care este arhitect. Avem proiecte împreună, și întotdeauna m-a împins de la spate. Primele proiecte le-am avut datorită lui. Asta mă bucură foarte tare că putem să lucrăm împreună, și să ne dezvoltăm relația. E mult mai strânsă acum. Mă simt foarte norocoasă de toți oamenii care mă înconjoară. Fiecare a avut un rol esenţial în evoluția mea."
Observându-te de puțin timp, nu am cum să nu apreciez la tine Raluca fermitatea procesului decizional, şi în abordarea clienţilor, partenerilor. Este o calitate ce ai dezvoltat-o pe parcursul creșterii PlantUp, sau exista deja in tine? Simți că ai crescut odată cu PlantUp?
Raluca: Cred că prin experienţa PlantUp şi această desprindere de ce era safe, și prin încercarea de a fi cât de independentă posibil, m-am impulsionat și am căpătat încredere.
Am avut și experiențe neplăcute, din care am invatat cel mai mult. Eu sunt foarte recunoscătoare pentru ele, te învaţă cel mai mult. Cred că e important ca oamenii să aprecieze toate suișurile și coborâșurile, pentru că datorită lor reușim să ajungem în etapa următoare, să ne menținem evoluţia. Niciodată nu ne oprim din a învăța și a evolua. Este un scop în viață, cel puțin pentru mine. Să fii bun, să oferi ceva de valoare care să rămână.
Care este relaţia voastră individuală cu plantele?
Koray: Asta e întrebare capcană? Haha! Le apreciez foarte mult, doar că nu am plante personale. Ce am mai cumpărat am dus la mama, unde au crescut de la sine. Îmi doream foarte mult să plantez ceva în grădină. Mai ales roşii. Era deja iunie, destul de târziu pentru a semăna. Am zis că fac eu cumva, și chiar dacă e jumătatea lui iunie mi-am luat semințe. A durat ceva timp, am crescut răsadurile ca pe niște nou-născuți. După ce au crescut i-am mutat în grădină și am și mâncat o tură de roșii.
Raluca: Cel mai mult îmi place că fiecare are particularităţile ei. Fiecare plantă poate să aibă un parcurs diferit faţă de cealaltă. Asta m-a atras cel mai mult la plante, sunt ființe vii și nu sunt perfecte. Este cel mai frumos lucru, să nu mai căutăm perfecțiunea. Planetele nu sunt un obiect, avem ce să învățăm de la ele, că și de la o altă fiinţă, sunt partenerul nostru de nădejde.
Koray, tu ai şi rădăcini în altă cultură, respectiv cea turcă. Există în tradițiile sau mitologiile turcești anumite perspective despre plante care te-au inspirat în viața de zi cu zi?
Koray: Tatăl meu este turc,dar eu sunt născut şi crescut în România. Sunt mai mult român decât turc, dar am în mine niște trăsături preluate din partea turcă. Din păcate, nu cunosc atât de multe lucruri din folclor. Cu siguranţă, cultura este îndreptată către plante.Clima este mai avantajoasă decât în România care permite creșterea și dezvoltarea mai multor specii.
Raluca: Prin mama ta am aflat de un leac împotriva dăunătorilor. O soluţie preparată, un insecticid natural, cu urzică, usturoi și ardei iute și este foarte bun să elimini dăunători de pe plantele legumicole.
Știu că ai o familie foarte strânsă Raluca, și foarte apropiată de frumos și de natură. Îți aduci aminte de vreun moment specific din copilărie în care iubirea faţă de natura ţi-a fost lăsată moştenire să zic de către familie?
'îmi aduc aminte ca m-a învățat să dau cu mătura... o chestie atât de simplă, dar a avut un impact așa mare pentru mine.'
Raluca: Părinții m-au inspirat foarte mult în felul lor, prin stilul de viaţă, simplu şi natural. Pe lângă seră au și propria gradină în care își petrec mai toată ziua. Practic de unde a pornit această pasiune a fost de la bunicul nostru, tata Mihai, cum îi spuneam noi. El a fost capul familiei, a fost o inspirație și este în continuare pentru noi. A fost foarte pasionat de creșterea legumelor şi fructelor. Nu am foarte multe amintiri, dar îmi aduc aminte ca m-a învățat să dau cu mătura. Eu măturam ca un copil, o chestie atât de simplă, dar a avut un impact așa mare pentru mine.
Care credeți ca e atitudinea oamenilor din România față de plantele de interior. Credeți că ar fi ceva de schimbat?
'Oamenii sunt din ce în ce mai dornici să le primească în casele lor și să le îngrijească.'
Raluca: Poate mulți dintre noi nu suntem conștienți de capacitățile pe care le au plantele. Mai puțin în purificarea aerului, aportul cel mai mare este prin a creea acest spațiu sigur și liniştit. Este ca un hobby, ne relaxează. Plantele ne răsplătesc cu un lucru minunat- le vedem cum cresc, capătă o nouă formă.
Mă bucură că acest val de plant parenting, este foarte bine primit. Oamenii sunt din ce în ce mai dornici să le primească în casele lor și să le îngrijească. Şi asta încercăm şi noi să facem, să îi ajutăm, iar ei sunt foarte receptivi.
Mi se pare fascinant cat de multe solicitări primim de la clienți, care nu au cumparat neapărat plante de la noi. Poate au o problemă cu plantele de interior și exterior, și eu încerc mereu să îi ajut pe fiecare în parte. Oferim și servicii de reabilitare a plantelor care au nevoie de mai multă atenție și iubire, și avem mulți clienți care vin cu plantute la replantare sau la tratament. ÎI ajutam din dorinţa de a face un bine și din a oferi din informațiile noastre. Pleacă fericiți.
Cum ne alegem o plantă. Sunt anumite criterii după care ne putem ghida?
'trebuie să fim foarte conștienți în alegerea plantelor..,'
Raluca: Trebuie să ne şi placă aspectul plantei, dar trebuie să fim foarte conștienți în alegerea plantei și să cunoaștem locul de origine, specia, nevoile sale. Plantele tropicale, care sunt majoritatea plantelor de interior au nevoi mai speciale: lumină, umiditate, temperatură. Încurajez lumea să se informeze un pic când fac o alegere, în legătură cu orice, dar în special cu plantele. Ne dorim ca aceea plantă să trăiască la noi în casă.
Aici cred că aducem un aport destul de bun, prin consultanța pe care o oferim. Atunci când vin în magazin, clienţii au parte de o experiență destul de completă în alegerea plantelor, dar şi în mediul online. Noi mereu oferim instrucțiuni și sfaturi utile de îngrijire a plantelor. Aici consider că aducem noi valoarea.
Ca ultimă întrebare, sunt curioasă cum vedeți PlantUp în viitor?
Raluca: PlantUp este într-o continuă evoluție. Simțim asta încă de la început. Îmi place că ne surprinde. Nu avem neapărat un plan, dar ne dorim să ne extindem.
Pe tot parcursul acestor ani, cel mai mare suport l-am avut de la clienți și interacțiunea cu ei. Când simțeam că nu mai pot, întotdeauna am avut parte de un client, care mi-a transmis un feedback şi m-a împins mai departe.
Ce vrem prin PlantUp este sa transmitem o învățătură, o practică. Să oferim ceva valoros.
Ne dorim poate să avem o locație și mai mare, care să fie ca un fel de hub, în care putem să ne strângem comunitatea şi să continuăm să oferim informații valoroase legate de acest subiect. Mi-ar plăcea să transmit mai departe cunoștințele la cât mai multe persoane și ei să le transmită mai departe la rândul lor.
Koray: Să organizăm evenimente și workshopuri la un alt nivel.
Interviu realizat de Andreea Rechiţean.
Imagini din arhiva proprie.