website
🚚 Ai transport GRATUIT la comenzi de peste 449 RON

Din magazin la tine acasă: Aclimatizarea plantelor

Din magazin la tine acasă: Aclimatizarea plantelor

Plantele sunt în strânsă comunicare cu mediul în care trăiesc şi prezintă diverse mecanisme impresionante de adaptare la condițiile imprevizibile de mediu. Când vine vorba de plantele de interior lucrurile se schimba puţin, în sensul că mediul lor devine puțin mai controlat, dar cu toate acestea continuă să se adapteze spațiului din care fac parte.


Blogul de astăzi este despre aclimatizarea plantelor de interior în spațiul tău.

Majoritatea părinților de plante se confruntă cu diverse simptome ce apar după achiziționarea plantelor, care ridică îngrijorări și aduc nemulțumiri ‘ ah dar la mine acasă e așa și așa’. De cele mai multe ori este doar vorba de procesul de aclimatizare. În plus plantele se schimbă pe parcursul timpului, ele nu vor arăta niciodată de ‘revistă’. În articolul acesta ne vom focusa pe paşii concreţi necesari în aclimatizare şi eventualele probleme.

 

De unde ne vin prietenii verzi?

Ca să începem cu începuturile, plantele tale de interior vin din pepiniere, locul unde ele sunt propagate și crescute. Aici mediul în care plantele stau este unul controlat, ce încearcă să imite cât mai bine condițiile din mediul natural al plantei. Atunci când plantele părăsesc pepiniera începe practic procesul de aclimatizare al noului loc. 

Aici, un atuu foarte mare al achiziționării plantelor de la noi sau dintr-un alt magazin specializat de plante, este ca noi facilităm procesul de aclimatizare între pepinieră și casa ta.

Condițiile de mediu din interior

 

Condițiile de mediu din interior diferă bineînțeles într-o mare măsură în funcție de zona geografică în care te aflii ( precum umiditate și temperatură şi lumină). Există și diferențe specifice legate de căminul fiecăruia ce influenţează microclimatul încăperii, de la stilul de viaţă până la infrastructura clădirii sau a zonei urbane (spre exemplu, dacă te aflii în vecinătatea unui corp de apă sau în apropierea unei păduri, atunci umiditatea atmosferică va fi mai ridicată).

Atunci cand decizi să aduci un prieten verde în viața ta este important să îți cunoști nevoile (disponibilitatea de îngrijire etc), cât și pe cele ale plantei tale și să descoperi cât de potrivite sunt condițiile de care dispune casa ta pentru plantă. Aceste condiții mai pot fi ajustate, deci nu ar trebui să te îngrijorezi dacă nu ai condiții ideale.

Noi oferim aceste informații despre plante, iar în momentul achiziționării lor, te consultăm și împărtășim sfaturi utile despre îngrijirea plantelor pe care să le poți aplica ulterior.

 

Simptome ale aclimatizarii și ce poți face

1. Pierderea frunzelor

Printre cele mai comune simptome ale aclimatizarii se numără pierderea frunzelor de la baza plantelor. Prin procesul de aclimatizare plantele pot pierde până la 30% din frunze. 

Din fericire, acesta nu este un motiv de îngrijorare, chiar dacă la început poate părea. Această pierdere a frunzelor de la bază, care sunt și cele mai ‘bătrâne’ indică creșterea noilor frunze. Aceste frunze noi vor prezenta adaptări specifice la condițiile din casă. Spre exemplu, dacă planta este plasată într-un loc cu o intensitate luminoasă mai puţin prielnică, tulpinile și frunzele noi se vor alungi foarte mult spre direcția luminii. Poți îndepărta frunzele îngălbenite și să îi aplici un îngrășământ plantei, ajutând-o astfel să se dezvolte sănătos si mai rapid.

2. Pigmentația frunzelor se poate schimba

Un alt simptom ce poate apărea este o schimbare în pigmentaţia plantei.

Intensitatea culorii verde este un indicator al nivelului de fotosinteză. Cu cât are loc mai multă fotosinteză, cu atât mai verde este foliajul plantei. Atunci când planta primeşte mai puţină lumină decât a fost obişnuită, intensitatea culorii frunzelor poate scădea. În funcţie de specie, intensitatea verdelului poate să şi crească. Pigmenţi roșii și mov regăsiţi în frunzele plantelor de Oxalis, sau de Aglaonema sunt datorate antocianinelor, ce au un rol protector faţă de radiațiile UV ale soarelui. Atunci când plantele sunt expuse la mai puţină lumină, își vor pierde din colorațiile specifice. din coloraţie. 

În același timp ai grijă să nu expui plantele la lumina directă a soarelui dacă nu tolerează lumină directă, deoarece frunzele se pot alege cu arsuri.

 

Sfaturi utile pentru o aclimatizare mai ușoară

Un lucru pe care ţi-l recomandăm este să te aclimatizezi chiar tu cu procesul lent și răbdător prin care plantele trec. Plantele nu au un răspuns imediat faţă de mediul înconjurător. Poate să dureze de la câteva săptămâni la câteva luni până se adaptează cu noile condiții. Uite mai jos câteva puncte pe care le poţi considera

  • Plasează planta într-un loc cu condiţii constante

Este esențial sa plasezi încă de la început planta într-un loc în care condițiile de temperatură și lumină nu fluctuează considerabil pe parcursul zilei.

  • Evită șocurile de lumină

De aceea este important să ai răbdare și să faci schimbări graduale când este necesar. De exemplu dacă consideri că planta ta are nevoie de o lumină mai slabă, şi o muţi de la o sursă de lumină directă la una foarte slabă, planta va trece printr-un așa numit șoc. Modificările mici, şi pe durate lungi de timp sunt cheia găsirii punctului sweet de bunăstare al plantei.

  • Ai grijă la schimbările sezoniere

Și între sezoane ne confruntăm cu diferente în aclimatizare ale plantei. Nu este vorba doar de primele luni când aducem o plantă într-un spaţiu nou, este un proces constant. Poți sa aplici majoritatea sfaturilor oferite mai sus și in acest context.

  • Alege cum trebuie expunerea la lumină

Este important să identifici corespunzător intensitatea luminii şi tipul de expunere la care sunt supuse plantele tale. 

 

Plantele sunt fiinţe vii, cu nevoi unice şi moduri diferite de răspuns.

 

Împărţirea casei cu o plantă necesită ca orice relaţie - comunicare. Doar că, în acest caz, comunicarea este una non-verbală, mai lentă, şi care necesită răbdare. O relaţie unde există prezenţă şi implicare este satisfăcătoare, la fel şi relaţia cu plantele noastre. 

Nota comanda
Cod de reducere

Ambalare cadou pentru 9,99 lei

Ce te-ar interesa?


Căutări populare:  child & pet friendly  plante usor de ingrijit  plante rare  plante mici  

Primesti 10% discount

La prima comanda daca te abonezi la newsletter.

Nu rata, oferta este limitata!