website
Ai transport GRATUIT la comenzi de peste 449 RON 🚚

Tot ce trebuie să știi despre fertilizarea plantelor

Tot ce trebuie să știi despre fertilizarea plantelor

Termenul de "mâncare pentru plante" este adesea folosit pentru a descrie fertilizantul. Însă, adevărata "mâncare" a plantelor este produsă prin fotosinteză, iar fertilizarea este esențială pentru dezvoltarea lor. În continuare, vom explora ce este fertilizantul, cum și când să-l aplicăm.

 

Ce este fertilizantul?

Fertilizantul poate fi comparat cu un complex de multivitamine pentru plante. Plantele au nevoie de macronutrienți (nitrogen-N, fosfor-P și potasiu-K) pentru a sintetiza compușii necesari unei dezvoltări sănătoase. Acești nutrienți contribuie la creșterea și dezvoltarea rădăcinilor, producția de frunze, flori și fructe și rezistența la factori de stres. Fertilizatorii conțin și micronutrienți (fier, cupru, magneziu) în cantități mai mici.

 

De ce au nevoie plantele noastre de fertilizant?

În natură, plantele își procură macronutrienții din materia organică descompusă sub formă de compuși inorganici de bacterii și ciuperci ce populează solul. Plantele trăiesc într-o strânsă legătură cu mediul lor.

În funcție de tipul de plantă, acești compuși pot fi absorbiți și apoi metabolizați. Plantele de interior nu au acces la acest mediu și depind de nutrienții din substrat, care se epuizează în timp. De aceea, trebuie să avem grijă de ele și să le aplicăm un îngrășământ organic în perioada de creștere 

 

Când aplicăm fertilizant?

Plantele au nevoie de ajutorul macronutrienților în perioada de creștere activă, pe perioada primăverii și a verii. În sezonul de toamnă târzie-iarnă plantele intră într-o perioadă dormantă, când își încetinesc creșterea, schimbându-și și nevoile: au nevoie mai puțină apă și mai puțini nutrienți.

  

Ce fertilizator folosim?

Fertilizatoarele se găsesc în două forme: lichidă sau solidă. Pentru plantele de interior, este mult mai ușor să folosești o formă lichidă, pe care o poți dilua și aplica odată cu apa. Astfel, îți este și mai ușor să eviți fertilizarea în exces.

Forma solidă a fertilizatoarelor este mai recomandată plantelor de exterior sau celor care au un volum mare de sol.

 

Diferența dintre fertilizatorul chimic și cel organic

Există două tipuri de fertilizator: organic și chimic. Fertilizatoarele chimice au un raport exact de nutrienți, în timp ce variantele organice sunt procesate din compost și materie organică descompusă.

Un aspect de luat în calcul este și impactul asupra mediului. În procesul de sinteză a fertilizatoarelor chimice se emit gaze cu efect de seră. Pe de altă parte, fertilizatoarele organice se încadrează în tipologia produsului sustenabil, acestea fiind compuse din materie reutilizabilă și reciclată.

Îți recomandăm să folosești un îngrășământ organic, obținut din plante pentru plante, care le oferă plantelor tale un aport de nutrienți potrivit pentru a crește și a le menține sănătoase și fericite.

Fertilizatoarele organice sunt o alegere mai potrivită și în cazul în care ai animale de comapanie.

 

Cum folosim îngrășământul/fertilizantul la plantele noastre

Fiecare fertilizant vine cu instrucțiuni de folosire. De obicei, raportul între N-P-K (Azot , Fosfor, Potasiu) este inscripționat pe ambalaj, iar cantitatea ce trebuie aplicată este indicată în funcție de concentrația produsului și de tipul de fertilizator. Raportul de N-P-K poate fi de 1:1:1 sau poate varia, având unul dintre macronutrienți într-un raport mai mare.

Dacă ai o plantă care urmează să producă flori sau fructe, este indicat să folosești un fertilizator cu un aport mai mare de fosfor. În cazul în care îți dorești ca planta să producă mai multe frunze, poți opta pentru un fertilizator cu un raport mai mare de azot. Potasiul ajută la dezvoltarea rădăcinilor și la rezistența împotriva dăunătorilor. 

 

Fertilizare & Replantare

Un alt aspect important de luat în considerare este replantarea (schimbarea substratului) și fertilizarea. Odată cu replantarea plantelor, le oferim plantelor noastre un nou substrat ce are deja în compoziție un aport de nutrienți. Noi folosim pentru plantele de interior un substrat format dintr-un mix de ingrediente mixate de către noi, pe care îl poți găsi atât în shop-ul online, cât și în cel fizic.

Acest substrat conține vermicompost (un îngrășământ natural obținut cu ajutorul viermilor). De aceea, îți recomandăm să nu fertilizezi o plantă proaspăt replantată. Indicat ar fi să aștepti 1-2 luni după schimbarea substratului până la fertilizare.

 

Semne că planta are nevoie de nutrienți

Cel mai comun simptom al lipsei de azot este decolorarea și îngălbenirea frunzelor. Îngălbenirea frunzelor noi (superioare) indică o deficiență de nutrienți, în timp ce îngălbenirea frunzelor inferioare este un simptom al udării excesive/lipsa udării. 

Lipsa de potasiu se manifestă prin pete roșiatice-maronii pe partea inferioară a frunzelor mature și duce la necrozarea frunzelor, începând cu vârfurile.

Semne că planta a fost fertilizată în exces

Fertilizarea în exces poate fi mai dăunătoare decât fertilizarea insuficientă. Plantele nu pot limita absorbția de nutrienți, iar excesul de macroelemente duce la toxicitate.

Prea mulți nutrienți încetinesc creșterea plantei, slăbesc tulpina și rădăcinile și o fac mai susceptibilă la boli. Hai să vedem care ar fi simptomele unei fertilizări excesive:

- frunze îngălbenite de la margini spre interior

- vârfurile frunzelor sunt maronii

- arsuri pe frunze

- căderea masivă a frunzelor într-un timp scurt

- rădăcini arse, negre și moi

 - apariție unei cruste de săruri la suprafața substratului

 

Cum ne salvăm plantele fertilizate în exces?

Ce este de făcut? Dacă din prea multă dragoste pentru plante, le-ai pus mai mult îngrășământ sau poate chiar mai des decât ar fi trebuit, atunci iată ce ai de făcut pentru a opri agravarea simptomelor de fertilizare în exces și a-ți salva plantele:

- îndepărtează de pe plante frunzele îngălbenite/arse sau afectate în orice alt fel

- scoate planta din ghiveci și îndepărtează-i cu grijă pământul de pe rădăcini

- spală-i rădăcinile la furtun sau la dus, astfel încât să rămână curate

- replantează planta în același ghiveci, dar cu un substrat proaspăt 

- oprește rutina de fertilizare pentru câteva luni, până observi că planta își revine.

Nota comanda
Cod de reducere

Ambalare cadou pentru 9,99 lei

Ce te-ar interesa?


Căutări populare:  child & pet friendly  plante usor de ingrijit  plante rare  plante mici  

Primesti 10% discount

La prima comanda daca te abonezi la newsletter.

Nu rata, oferta este limitata!