Plantele si animale de companie
Plantele de interior aduc cu siguranță un plus în casele noastre, dar cum rămâne cu animalele de companie? Pe lângă faptul că plantele noastre pot fi afectate de către animalele de companie, ducând chiar la pierderea acestora, și animalele pot suferi în urma acestui contact.
Unele plante conțin anumiți compuși organici precum oxalatul de calciu, care sunt toxici când sunt ingerați de către oameni sau animalele de companie. În mediul lor natural, plantele produc aceste substanțe pentru a se proteja de eventualii prădători, precum insectele și ierbivorele.
Animalele noastre pot fi curioase să exploreze plantele din casă și există posibilitatea de a mânca din frunzele acestora. Această situație poate apărea și când animalele sunt stresate, anxioase sau plictisite.
De cele mai multe ori, efectele toxice ale plantelor nu sunt letale. Totuși, acestea pot crea diaree, vărsături sau arsuri bucale. În cazul ingerării crinului păcii sau palmierului Cycas, poate apărea chiar și blocaj renal.
Astfel, recomandarea noastră este să te orientezi mai mult spre plante non-toxice, pet-friendly, pentru a reduce riscurile intoxicării animalului de companie.
Printre plantele non-toxice se numără:
- Maranta: Varietăți precum Lemon Lime și Red Stripe.
- Peperomia: Diferite varietăți.
- Pilea: Diferite varietăți.
- Calathea: Diferite varietăți.
- Planta Păianjen (Chlorophytum comosum).
- Asplenium Osaka.
- Parlor palm (Chamaedorea elegans)
- Hoya: Diferite varietăți
- String of hearts (Ceropegia woodii)
- Staghorn Fern
Sfaturi pentru evitarea ingerării plantelor de către animalele de companie:
1. Dresați animalul de companie
Învață-ți animalul de companie să evite plantele. Cel mai simplu mod de a face acest lucru, atât pentru pisici cât și pentru câini, este de a asocia contactul cu plantele cu un pulverizator cu apă. Apa este în special neplăcută pentru pisici, iar pulverizarea lor cu apă s-ar putea să funcționeze mai bine decât la câini pentru a le menține departe de plantele tale.
2. Joacă și stimulare
Animalele de companie se pot plictisi sau pot deveni stresate dacă stau prea mult singure. Creează un program de joacă cu animalul tău pentru a-l menține activ și fericit.
3. Consultă veterinarul
Dacă animalul tău suferă de anxietate, consultă-te cu veterinarul pentru a alege un calmant sau o altă alternativă. Dacă animalul de companie este anxios pe perioada în care nu ești acasă, este posibil să muște, chiar să și mânănce din plantele tale pe fond de stres.
4. Iarbă pentru pisici
Dacă ai pisici, oferă-le iarbă pentru pisici. Aceasta este comestibilă și aduce multe beneficii pisicii tale, reducând astfel interesul acesteia pentru plantele decorative.
5. Plante neaccesibile
Dacă dorești foarte mult o plantă care nu este neapărat pet-friendly, amplaseaz-o într-o zonă neaccesibilă pentru animalul tău, dar unde să primească totuși condițiile necesare de lumină.
Îți recomandăm să alegi cu atenție plantele pentru spațiul tău, chiar dacă este o planta cu forme sau culori mai deosebite, dacă nu este safe pentru animalul tău de companie, ar fi mai indicat să te reorientezi după alte variante de plante pet-friendly.
Pentru a descoperi întreaga colecție de plante pet-friendly , poți accesa link-ul de mai jos, iar dacă ai orice sugestie de plantă pet-friendly pe care ți-ar plăcea să o găsești la noi, nu ezita să ne contactezi.
https://plantup.ro/collections/child-pet-friendly